WebPagetest Forums
First Byte Time & Page Speed - Printable Version

+- WebPagetest Forums (https://www.webpagetest.org/forums)
+-- Forum: Commercial Services (/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Forum: Web Site Optimization Help Needed (/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Thread: First Byte Time & Page Speed (/showthread.php?tid=11722)



First Byte Time & Page Speed - UmpWeb - 09-28-2012 11:40 PM

The First Byte Time for http://www.hucrestcog.org is graded F yet Page Speed shows 92/100. What can I do to rectify this?

Here is the results of the analysis: http://www.webpagetest.org/result/120928_RW_1WC/1/performance_optimization/#first_byte_time

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights#url=www.hucrestcog.org&mobile=false

Also, I do not see Page Speed in WebPagetest, ie above the grades nor in the navigation bar. Why is that?


RE: First Byte Time & Page Speed - UmpWeb - 10-07-2012 05:36 AM

183 views and not one solution!!


RE: First Byte Time & Page Speed - GreenGecko - 10-07-2012 10:50 AM

ttfb is a benchmark for the time it takes for your site to assemble the web page. As such, the result shows that it's taking a long time. Whether this is poor quality WP plugins, database tuning, apache tuning is impossible to say.

However, as the web server is apache 1.3, I'd say that you're hosting on a very cheap and old platform, which just hasn't got the horsepower to run it. If you're using the $4.95 plan at http://www.lpwebhosting.com, then you can't really expect any more.


RE: First Byte Time & Page Speed - pmeenan - 10-09-2012 10:32 PM

Page Speed data is only available with IE tests right now (we're working on getting it in for Chrome and Firefox). That won't help you at all with the time to first byte though, it's not something Page Speed looks at.

It looks like it took 1.8 seconds just to do the redirect. Make sure you are doing your redirect to the proper domain in the httpd.conf or .htaccess and not relying on wordpress to do it.

If you test the bare domain (without www) directly and it is still slow then you likely have a problem where your application and database code is cold on the server and swapped out of RAM (pretty much to be expected in the case of shared hosting). It looks like it CAN be fast so I don't think it's a plugin problem.